مگه میشه گردشگر یا عاشق سفر باشید ولی اسم ویزای شینگن به گوشتان نخورده باشد؟ برای سفر به 26 کشور اروپایی که عمدتا در غرب این قاره سبز قرار گرفتهاند کافیست از سفارت یکی از این کشورها روادید خود را دریافت کنید و بعد از آن اجازه خواهید داشت تا به تمامی کشورهای عضو معاهده شینگن سفر کنید.
قوانین جدیدی برای ویزای شینگن در سال 2020 وضع یا دستخوش تغییراتی شد که به نظر میرسد برای آن دسته افرادی که دارای سابقه سفر خوبی هستند یا به مقصد اروپا تعدد سفر دارند، از این پس با سهولت بیشتری قادر به دریافت ویزا حتی به صورت چندبار ورود 5 ساله خواهند بود. البته دامنه این تغییرات زیاد بوده اما افزایش 33% هزینه صدور از جمله آنها میباشد.
اصلا این ویزای شینگن چیست؟
کشورهایی که با ویزای شینگن میتوانید به آنها سفر کنید 26 کشور اروپایی را شامل میشود که طی معاهدهای به همین نام، قانون کنترل گذرنامه در بدو ورود را حذف کردند و گردشگرانی که این ویزا را در اختیار داشته باشند میتواند به تمامی کشورهای عضو بدون محدودیت سفر کنند.
افرادی که شهروند یکی از این کشورها باشند این اجازه را دارند تا بدون نیاز به ویزا یا گذرنامه و فقط با ارائه کارت شناسایی به سایر کشورهای عضو شینگن سفر آزادانه و بدون محدودیت زمانی داشته باشند. در این منطقه حرکت و مبادله هرگونه کالا، اطلاعات و پول البته به شرط قانونی بودن آن، بدون نیاز به ملاحظات گمرکی است.
معاهده شینگن
پس از پایان یافتن جنگ جهانی دوم، برخی از کشورهای اسکاندیناوی ایده جالبی را برای صدور مجوز رفت و آمد در سال 1957 اجرایی کردند. در این پیمان 4 کشور این حوزه که سوئد، دانمارک، فنلاند و نروژ را شامل میشد تصمیم گرفتند تا مجوزی صادر کنند که شهروندان این کشورها بتوانند آزادانه به شهرهای یکدیگر سفر کنند.
شکل پخته این ایده که امروزه با عنوان شینگن شناخته میشود 27 سال بعد و در سال 1984 توسط کشورهای آلمان و فرانسه برای اجرا در کشورهای اتحادیه اروپا مطرح شد. این قانون نیز درست یک سال بعد میان کشورهای آلمان غربی، هلند، بلژیک و لوکزامبورگ در منطقهای به نام شینگن در کشور لوکزامبورگ به امضاء رسید.
بر اساس این قانون، علاوه بر سفر آزادانه میان این کشورها، فعالیتهای مشترک و متعدد دیگری مانند اقتصادی نیز آزاد شد. در طی سالیان و به مرور زمان کشورهای کوچک و بزرگ دیگری نیز به این معاهده پیوستند و حتی امروز بلغارستان و رومانی درصدد پیوستن به این پیمان هستند.
تصویر زیر میتواند شما را از وضعیت کشورهای مرتبط با شنگن به خوبی آگاه کند. همانطور که مشخص شده کشورهای سوئیس، نروژ و ایسلند با اینکه عضو اتحادیه اروپا نیستند اما عضو پیمان شینگن به شمار میروند. از آن طرف کشور بریتانیا که نه تنها عضو شینگن نیست بلکه به تازگی از اتحادیه اروپا نیز خارج شده است.
کشورهای عضو شینگن
در جدول زیر تمامی 26 کشور عضو فعلی ذکر شده و اگر قصد سفر به یکی از این کشورها را دارید ملزم به دریافت ویزای شینگن خواهید بود.
اتریش (Austria) | بلژیک (Belgium) | جمهوری چک (Czech Republic) | دانمارک (Denmark) |
استونی (Estonia) | فنلاند (Finland) | فرانسه (France) | آلمان (Germany) |
یونان (Greece) | مجارستان (Hungary) | ایسلند (Iceland) | ایتالیا (Italy) |
لتونی (Latvia) | لیتوانی (Lithuania) | لوکزامبورگ (Luxembourg) | مالت (Malta) |
هلند (Netherlands) | نروژ (Norway) | لهستان (Poland) | پرتغال (Portugal) |
اسلواکی (Slovakia) | اسلوونی (Slovenia) | اسپانیا (Spain) | سوئد (Sweden) |
سوئیس (Switzerland) | لیختناشتاین (Liechtenstein) |
انواع ویزای شینگن
در قانون 3 نوع ویزا برای متقاضیان ورود به این منطقه در نظر گرفته شده که شرایط و هدف سفر، تعیین کننده نوع درخواست خواهد بود.
ویزای نوع A
نوع A که با ویزای ترانزیت فرودگاهی (Airport Transit Visa) از آن یاد میشود این اجازه را به مسافر میدهد تا بدون خروج از فرودگاه یکی از کشورهای عضو، پرواز را به سمت کشور دیگری تغییر دهد.
ویزای نوع B
این ویزا نیز نوعی ترانزیت تلقی میشود، با این تفاوت که مسافر میتواند وارد خاک کشورهای شینگن شود و طی حداکثر 5 روز به صورت زمینی مسیر خود را به سمت کشوری در خارج از این معاهده تغییر دهد.
ویزای نوع C
اغلب درخواستهایی که ارسال میشود مربوط به این نوع ویزای شینگن است. این ویزا به متقاضی این اجازه را میدهد که طی مدت زمان مشخص شده در بازه 14 تا 90 روز در کشورهای حوزه شینگن اقامت داشته باشد. اما خود این ویزا نیز به 3 نوع تقسیمبندی میشود.
- ویزای یکبار ورود (Single-entry)
مسافر با این ویزا میتواند تنها یکبار وارد حوزه شینگن شود و پس از ترک آن فارق از اینکه مدت اعتبار ویزا به پایان رسیده باشد یا خیر، دیگر اجازه ورود ندارد و برای دفعات بعدی باید مجدد درخواست ویزای شینگن دهد.
- ویزای دوبار ورود (Double-entry)
شرایط این ویزا نیز بدین صورت است که مسافر تا پایان اعتبار ویزای شینگن خود میتواند 2 بار وارد این حوزه شود و برای بار سوم باید درخواست ویزای دیگری دهد.
- ویزای چندبار ورود (Multiple-entry)
این ویزا یکی بهترین نوع ویزای شینگن است و به مسافر این اجازه را میدهد که به تعداد نامحدود به محدوده شینگن ورود پیدا کند. البته نباید از محدودیت زمانی این ویزا غافل شد، چراکه دارنده ویزا تنها میتواند 90 روز از هر 6 ماه سال را در این منطقه باشد و پس از ورود به هریک از کشورهای حوزه شینگن این 90 روز محاسبه خواهد شد. گفتنی است که در قانون جدید اعتبار این ویزا از 1 تا 5 سال خواهد بود.
ویزای شینگن نوع D-National Visas
این ویزا مختص کسانی است که قصد دارند با هدف مشخصی مانند تحصیل یا کار، مدتی را در حوزه شینگن ساکن باشند. این ویزا میتواند بسته به موقیعت و شرایط مسافر به صورت یکبار ورود، دوبار ورود یا چندبار ورود باشد. برای اخذ چنین ویزایی حداقل باید یکی از شرایط زیر را داشته باشید:
- دانشجویان بینالمللی که برای انجام پروژههای تحقیقاتی برای مدتی کمتر از یک سال به این کشور سفر میکند.
- دانشجویانی که برای ادامه تحصیل یکی از دانشگاههای حوزه شینگن را انتخاب کردهاند. در این حالت ویزای یک ساله صادر میشود که پس از پایان آن و در صورت عدم مشکل در خاک شینگن، تمدید خواهد شد.
- پژوهش بر روی پروژه علمی و آموزشی یا کار کردن در اتحادیه شینگن. صدور این ویزا ملزم به بررسی سوابق فردی و اعضای خانواده آن میباشد.
- هنرمندان و ورزشکاران که برای به اشتراک گذاشتن تخصص و یا مهارت خود قصد سفر دارند.
- در موارد استثنا و اضطراری برای کسانی که به دلیل پزشکی قادر به ترک خاک شینگن را نداشته باشند.
مدارک لازم برای اخذ ویزای شینگن
مدارکی که در اینجا عنوان شده عمومیترین و رایجترین مستنداتی است که سفارت کشورهای شینگن از اتباع ایرانی درخواست میکنند. اما ممکن است در برخی موارد، مدارک اضافی دیگری نیز از شما طلب کنند. به همین خاطر پیشنهاد میشود تا قبل از دست به کار شدن با سفارت مدنظر هماهنگیهای لازم را به عمل بیآورید تا در مدارکتان کسری نداشته باشید.
تکمیل و ارائه فرم درخواست ویزای شینگن
مهمترین قسمت درخواست ویزای هر کشوری، پر کردن فرم درخواست آن است. البته در قوانین جدید ویزای شینگن باید منتظر بود تا این فرایند به صورت الکترونیک انجام پذیرد.
تکمیل نمودن صحیح فرم بسیار حیاتی است و اگر اشکالی در آن دیده شود مطمئنا ریجکت خواهید شد، البته اگر نمونه فرم تکمیل شده ویزای شینگن را خواندهای پس نباید نگران باشید.
گذرنامه
ارائه اصل گذرنامه به همراه یک سری کپی از صفحات یک تا 5 به همراه صفحاتی که در آنها مهر ویزا خورده است الزامی میباشد. اعتبار پاسپورت نیز باید حداقل 6 ماه پس از تاریخ درخواست ویزا باشد.
ضمنا پیش از ارائه، قسمت امضای دارنده گذرنامه را با خودکار امضا کنید. اگر هم اعتبار زمانی کمتر از 6 ماه دارد، نسبت به اخذ پاسپورت اقدام کنید.
سه قطعه عکس رنگی
ارائه 3 قطعه عکس رنگی 4×6 با پس زمینه سفید و تمام رخ که با چهره فعلی شما تطابق داشته باشد چراکه عکس شما بر روی برچسب ویزای شینگن چاپ خواهد شد.
اسناد شغلی و تمکن مالی
اثبات منایع مالی و شغل کنونی شما جزو اصلیترین مدارک مورد نیاز برای ویزای شینگن میباشد و در صورت عدم ارائه آن هیچ شانسی برای جواب مثبت نخواهید داشت. گردش حساب سالانه نیز هرچه بالاتر بهتر اما معمولا مانده 70 تا 200 میلیون حساب کفایت میکند.
گواهی اشتغال به کار باید بر روی سربرگ رسمی شرکت با درج محل کار چاپ و به امضای مدیرعامل رسیده باشد. ذکر سمت شغلی، حقوق ماهیانه و مدت زمان اشتغال به کار بسیار مهم است.
اگر شغل آزاد دارید باید پروانه کسب و سوابق آخرین پرداخت مالیات به همراه مهر اداره مالیات را ارائه دهید.
چنانچه به صورت پروژهای کار میکنید و در محل خاصی مشغول به فعالیت نیستید، باید مدارکی را از پروژههای آیندهتان ارائه دهید و باید ثابت کنید که به خاطر این پروژهها به کشورتان باز خواهید گشت.
اگر دانشجو یا مشغول به تحصیل هستید ارائه گواهی اشتغال به تحصیل به زبان انگلیسی که به امضای رئیس دانشگاه رسیده باشد الزامی میباشد. چنانچه توصیهنامه از استادی داشته باشید که بیانگر موفقیت تحصیلی و انگیزه بازگشت باشد میتواند تاثیر مثبتی در روند صدور ویزای شینگن داشته باشد.
زنان خانهدار و افراد تحت تکفل نیز میتوانند گواهی اشتغال به کار و شرح صورت حساب بانکی همسر یا پدر خود را ارائه دهند.
بلیط رفت و برگشت
توجه داشته باشید که نیازی به تایید نهایی و خرید بلیط هواپیما نیست و ارائه رزرو بلیط کفایت میکند.
بیمه مسافرتی
بیمه مسافرتی اجباری است و باید حداقل 30 هزار یورو برای هر مسافر را پوشش دهد. در واقع این بیمه تمامی هزینههای احتمالی بازگشت شما را به کشور تحت مراقبتهای پزشکی، هزینههای احتمالی نیاز به درمان و یا هزینههای بیمارستانی اضطراری را پوشش میدهد.
ضمنا شرکتی که شما را بیمه کرده است باید نماینده معتبری را در کشور مقصد داشته باشد. چنانچه دعوتنامه دارید، میتوانید امور مربوط به اخذ بیمه مسافرتی را به عهده شخص دعوت کننده بگذارید.
رزرو هتل
اگر بدون دعوتنامه هستید، ارائه برگه رزرو هتل مطابق با تاریخ بلیط رفت و برگشت اجباری است.
دعوتنامه
ارائه دعوتنامه برای ویزای شینگن اجباری نیست اما در صورت وجود، شانس دریافت جواب مثبت را افزایش میدهد. اگر دوست یا خویشاوندی دارید که در یکی از کشورهای این حوزه ساکن است باید پس از پرکردن فرم مخصوص و تایید آن، از طریق پست جهت ارائه به سفارت برایتان ارسال کند. در کنار دعوتنامه بهتر است تا مدارکی دال بر نسبت شما با شخص دعوت کننده ارائه دهید.
به طور مثال اگر شخص دعوت کننده دوست شماست میتوانید پرینتهای ایمیلهای رد و بدل شده یا عکسهایی که دوستی شما را ثابت کند ارائه نمایید، اگرچه اجباری در آن نیست.
سوالات مصاحبه ویزای شینگن
پیش از این ممکن بود تا در مواردی سفارت برای صدور ویزا، یک ملاقات حضوری را با شما ترتیب دهد، اما در قوانین جدید مقر شده که مصاحبه حضوری انجام نشود و تمامی مراحل به صورت الکترونیکی پیش رود.
هزینه و مدت زمان صدور ویزای شینگن
معمولا بررسی مدارک و صدور ویزای شینگن حدودا 15 روز خواهد بود. پس از آنکه مدارک خواسته شده را به سفارت یا شرکت VFS Global تحویل دادید، باید منتظر تماس برای دریافت پاسپورت و جوابیه خود باشید.
نوع ویزا | هزینه (یورو) |
نوع A (ترانزیت فرودگاهی) | 80 |
نوع C (گردشگری یا دیدار خویشاوند) | 80 |
نوع D (دانشجویی، کاری) | 99 |
به تعرفههای درج شده در بالا هزینه VFS یا کارگزار نیز افزوده خواهد شد.
ویزای شنگن برای چه کسانی رایگان است؟
- کودکان زیر 6 سال
- دانشآموزان، دانشجویان و معلمان که به منظور تحصیل یا آموزش و پرورش قصد سفر دارند.
- محققان کشورهای جهان سومی که به منظور انجام تحقیقات عازم سفر هستند.
اعتبار ویزای شینگن
حداکثر مدت اعتبار ویزای شینگن برای ویزاهای نوع C (گردشگری، دیدار خویشاوند) تا 5 سال به صورت چندبار ورود افزایش پیدا کرده. در برچسب ویزا دو تاریخ مشخص ثبت شده که یکی تاریخ اعتباری است که مشخص میکند تا چه زمانی میتوانید وارد شینگن شوید و دیگری تعداد روزهایی که اجازه اقامت دارید.
یک کد دیگر نیز در برچسب ثبت خواهد شد که نشان از تعداد دفعات مجاز برای ورود به شینگن است و میتواند 1، 2 یا نامحدود باشد.
نکاتی از ویزای شینگن که باید توجه داشت
- اولین ورودتان به شینگن باید از کشوری باشد که ویزای خود را از سفارت آن درخواست دادهاید. ورود از طریق کشوری دیگری ممکن است برایتان مشکلساز شود یا در بدترین حالت ویزا را باطل کند.
- داشتن ویزای شینگن به معنی ورود قطعی نیست و ماموران مرزی هر کشور اجازه جلوگیری از ورود شما را خواهند داشت.
- کسانی که در گذشته تعدد سفر به شینگن داشتهاند شانس بیشتری برای نوع چندبار ورود خواهند داشت.
- بهتر است ارسال درخواست ویزا را 6 ماه زودتر از برنامه سفر خود انجام دهید تا مجبور نباشید به دنبال اخذ ویزای شینگن فوری بگردید.
- کلیه مدارک خواسته شده باید ترجمه رسمی شده باشند.
- کلیه هزینههایی که بابت بررسی مدارک و صدور ویزا پرداخت میکنید، فارق از تایید یا رد آن، غیرقابل برگشت خواهد بود.
- سفارت هیچ ویزای شینگن فوری مگر در موارد خاص برای کسی قائل نمیشود.
- بهتر است در گردش حساب خود واریز یا برداشت غیرمعقولی نداشته باشید.
- راحتترین یا سخت ترین کشور برای ارائه درخواست ویزای شینگن وجود ندارد، اگر مدارکتان کامل باشد به راحتی ویزا دریافت خواهید کرد و چندان به این شایعات توجه نکنید.