روستای نهب در کنار رودخانه خرود شهرستان تاکستان و در استان قزوین قرار دارد که از سالیان دور مهد این روستا بوده است. گفته میشود تاریخ و قدمت این روستا به دوران کیانیان و سلسله مادها برمیگردد. قبرستان قدیمی در بخش غربی روستا میتواند این گفته را تایید کند. با آسان بگرد همراه باشید تا به معرفی بیشتر این روستای تاریخی بپردازیم.
روستای نهب
در سالهای گذشته بعضی از قبرهای قبرستان این روستا را به صورت اتفاقی گشوده شدند و توانستند تعدادی از اجساد را بررسی کنند. در این اجساد مشخص شد بعضی از آنها به صورت جنینی در شکم مادر دفن شده بودند که با آداب رسوم شرع اسلام در تضاد است.
در واقع از شیوه دفن این اجساد مشخص است که این گورها به دوارن مادها برمیگردد. همین امر گواه بر قدمت و کهن بودن این روستا است. تا سال 1340 مردم این روستا کماکان مردگان خود را در این قبرستان دفن میکردند.
اثر دیگری که بر قدمت این روستا گواهی دارد، خط لوله کشی است که در قسمت شمال شرقی این روستا قرار دارد. روستاییان در هنگام حفر چاه برای آبیاری مزارع خود، به خط لوله کشی منظمی برخوردند که جسن آنها از سفال بود. قطر این لولهها 15 تا 20 سانتیمتر است که شبکه آبرسانی را به وجود آورده بودند که شبیه به خط لولههای امروزی است.
همچنین با خاکبرداریهای صورت گرفته در منطقه شهرک خرمدشت، 8 تنور سالم در ردیفهای منظم پیدا شد. از داخل این تنورها این طور برمیآید که از آنها برای پخت نان استفاده میشده و به نوعی نانوایی بوده است. سوال اینجاست که یک روستا که هر خانهاش تنور جدا داشته است، چرا باید نانوایی داشته باشد؟ فقط میتوان این طور گفت که در این منطقه تمدنی فراتر از یک روستا وجود داشته است.
یک کتیبه سنگی نیز در گورستان این شهر وجود دارد که به دلیل دزدهای صورت گرفته فقط تخته سنگی از آن به جای مانده است. گفته میشود ابعاد این کتیبه 160 در 66 سانتیمتر بوده و روی تصاویری از حیوانات هکاکی شده بود. تمامی آثاری که در بالا ذکر کردیم گواه این موضوع است که در این منطقه با تمدن بزرگی روبهرو هستیم که هنوز چیز زیادی از آن کشف نشده است.
ریشه لغوی
نام این روستا از کلمه نهبان به معنای نه به نگهبان آمده است و در گذر زمان به راحتی بهتر به نهب تغییر یافته است. بسیاری از آثار باستانی و قدیمی این منطقه توسط غارتگران به سرقت رفته است، اما هنوز هم امید داریم میراث فرهنگی فکری به حال کاوش و حفاظت از این منطقه باستانی کند.