سد تاریک یکی از سدهای استان گیلان است که در جنوب شهر رشت واقع شده است. این سد که در سال 1347 بر روی رودخانه سپید رود ساخته شده است و در حد فاصل شهرهای رستم آباد و امام زاده هاشم قرار دارد. ارتفاع این سد حدودا بیست و دو متر بوده و از نوع سد بتونی خاکی است. این سد که دارای نه سر ریز است حجمی معادل پنج میلیون متر مکعب را میتواند در دل خود جای دهد. با آسان بگرد همراه باشید تا به معرفی بیشتر این سد بپردازیم.
سد تاریک
این سد دارای نیروگاهی سه طبقه است که هر واحد آن دبی معادل با نوزده متر مکعب در ثانیه دارد. این سد انحرافی برای آبیاری اراضی شالیکاری دشت فومنات گیلان از یک رشته تونل آب بر که کار انتقال 30 متر مکعب آب در ثانیه را انجام میدهد و هفده کیلومتر طول دارد استفاده میکند. این نیروگاه با پایین دست سد مخزنی سپید رود سی و پنج کیلومتر فاصله دارد. سالانه حدودا 16.5 گیگاوات انرژی توسط این سد تولید میشود که به علت استفاده از آبی که در پشت سد تاریک ذخیره شده، مصرف سوخت و آلودگی زیست محیطی ندارد.
به طور میانگین برقی که در نیروگاه تاریک تولید میشود میتواند به پنج هزار و هفتصد خانواده در این منطقه برق رسانی کند. حدودا چهارده میلیارد تومان برای ساخت این نیروگاه هزینه شده است. وقتی در دهه چهل این سد ساخته شد پیش بینی شده بود که آبی که از این سد خارج میشود میتواند باعث تولید برق شود تا اینکه مطالعاتی در سال هشتاد و دو بر روی این موضوع صورت گرفت و بالاخره این طرح در سال 1388 به صورت رسمی آغاز شد.
این نیروگاه دارای دو واحد است که هر کدام از آنها یک و نیم مگاوات میباشند و برای نخستین بار در آن توربین کاپلان افقی نصب شده که نمونهای دیگر از توربینهای عکس العملی میباشند.