سد نومل

سد نومل

روستای نومل یکی از روستاهای استان گلستان بوده که در دهستان استرآباد قرار گرفته است و یکی از جاذبه‌های دیدنی آن سد نومل است. این روستا یکی از توابع بخش مرکزی شهرستان گرگان می‌باشد. این روستا دارای جاذبه‌های گردشگری بسیاری است که از بین آن‌ها میتوان به سد نومل، آبشار‌های زیبای نومل، آثار تاریخی و باستانی از جمله غار چهل گیسو، گورستان‌‌های تاریخی، سنگ نوشته‌‌ها و قلعه تپه اشاره کرد. با آسان بگرد همراه باشید تا به معرفی بیشتر این سد بپردازیم.

سد نومل

سدی در فاصله حدودا پانزده کیلومتری جنوب شرقی گرگان وجود دارد که این سد در حوضه آبریز قره سو و بر روی آبراهه اصلی حوضه آبریز فرعی نومل ساخته شده است. آبی که به این سد جاری م‌شود از آب رودخانه گرمابدشت از حوضه آبریز قره سو به وسیله یک سد انحرافی تامین میشود. شروع ساخت این سد در سال ۱۳۶۷ بوده و در سال ۱۳۷۲ نیز به بهره برداری رسیده است.

این سد که با نام سد کوثر نیز شناخته میشود از پی ۲۶ متر ارتفاع داشته و تاج آن ۶۰۰ متر طول دارد. طول سرریز سد نیز ۳۴ متر بوده و از نوع آزاد بتنی دارای پل دسترسی است که قادر است ۸۰ متر در ثانیه سیلاب را از خود عبور دهد. در این سد یک مخزن رسوب‌گیر و یک مخزن اصلی وجود دارد که این مخازن ظرفیتی معادل ۲ میلیون و ۷۰۰ متر مکعب دارند. در شمال سد یک سد انحرافی بر روی آبراهه اصلی حوضه آبریز فرعی گرمابدشت ساخته شده که ۱۸.۵ متر طول داشته و آب این رودخانه را با ظرفیت حداکثر ۲۰۰ متر مکعب بر ثانیه در فصل غیر زراعی بعد از اینکه از مخزن رسوبگیر عبور دهد به سمت مخزن سد هدایت میکند.

دریاچه نومل

شبکه سد بطور کلی ۱۰۰۰ هکتار است که به صورت ثقلی به وسیله گالری خروجی پایاب که ۷۹ متر طول دارد و از طریق یک لوله از جنس فلز به طول ۷۵۰ میلی متر که به وسیله شیر فلکه تنظیم میشود آبیاری میشود. نوع کانال اصلی شبکه سد بتنی است که دارای مقطع ذوزنقه‌ای می‌باشد. این کانال ۴۳۰۰ متر و ۳۵۰ متر گالری بتنی سرپوشیده طول دارد. کانال‌های درجه یک و دو از جنس بتنی هستند و بیش از ۲۰ کیلومتر طول دارند. عمدتا توان عبور آب کانال‌های آبیاری شبکه سد و طراحی اولیه و ظرفیت تنظیم آنها برای آبیاری مزارع در فصل تابستان تعبیه شده است.

از آب مخزن سد نومل علاوه بر اینکه برای زراعت استفاده میشود، برای پرورش ماهی نیز استفاده مورد استفاده قرار میگیرید که همین امر باعث شده سالانه بیش از ۱۰۰ تن ماهی به وسیله این سد تولید شود. گفتنی است که روستای نوبل با استناد به سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۰ جمعیتی معادل ۱۵۲۰ نفر را دارد که در ۳۹۰ خانواده تقسیم شده‌اند.

سد نومل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search