سد ارس

سد ارس

دریاچه سد ارس در مرز بین ایران و جمهوری آذربایجان قرار دارد. سد ارس که در چهل کیلومتری شهر جلفا واقع شده است بر روی رودخانه ارس ساخته شده است. کشور ایران و جمهوری آذربایجان به صورت مشترک در ساخت و بهره برداری از این سد همکاری کردند. با آسان بگرد همراه باشید تا به معرفی بیشتر این سد بپردازیم.

دریاچه سد ارس

آب و هوا در این منطقه در تابستان به چهل درجه سانتی گراد و در زمستان به منفی بیست درجه سانتی گراد نیز میرسد. حوزه آبریز این دریاچه صد هزار و دویست و بیست کیلومتر مربع وسعت دارد که سی و نه درصد آن در خاک ایران، سی و هشت درصد آن در خاک نخجوان و بیست و سه درصد آن در خاک ترکیه واقع شده است. دریاچه سد ارس بزرگترین دریاچه پشت سد در ایران است که به اندازه ۱۵ هکتار وسعت دارد.

این دریاچه در ۴۰ کیلومتری شهرستان جلفا به عنوان یک دریاچه مصنوعی در شمال غربی ایران شناخته میشود. درون آب مخزن این دریاچه مواد بیوژن بسیاری موجود است و درون دریاچه سد ارس گونه های مختلف ماهیان آب شیرین زیست می‌کنند. این دریاچه که توسط سد ارس احداث شده است دارای جایگاه بسیار خوبی از نظر ماهیگیری و توریستی می‌باشد.

ماهیان مختلفی از جمله کپور، آمور، صوف، بیکت، فیتوفاک، سیاه ماهی، ماش و زودپر از پشت دریاچه سد ارس صید میشوند. بزرگترین منبع تولید انواع آبزیان در آذربایجان شرقی دریاچه پشت سد ارس پلدشت است و از زمانی که فصل صید ماهی آغاز شده تاکنون شرکت‌های بهره بردار این مقدار از انواع ماهی‌ها را صید کرده و در بازار مصرف تمام کشور عرضه می‌کنند. تنها منبعی که شاه میگو آبهای شیرین در کشور تولید و صید میشود دریاچه پشت سد ارس است که بیش از ۲۵۰ تن از این میگوهای با ارزش سالانه به کشورهای اروپایی صادر میشود.

دبی رودخانه در این ناحیه حداقل سیصد و سی و نه متر مکعب در ثانیه و حداکثر دو هزار و دویست و چهل متر مکعب در ثانیه است. همچنین کارشناسان برنامه محیط زیست سازمان ملل (unep) اظهار داشتند که یکی از مهمترین مکان‌هایی که غاز پیشانی سفید در دنیا زیست میکند اطراف رودخانه و پشت دریاچه سد ارس در این استان است. در دنیا ۱۰ هزار غاز پیشانی سفید وجود دارد که از بین آنها سه هزار غاز در تالاب‌های شمال آذربایجان غربی و خصوصا حاشیه و دریاچه پشت سد ارس زندگی میکنند که این موضوع نشان دهنده مناسب بودن شرایط مناسب برای زیست این پرنده در استان است.

سد ارس چهار توربین کاپلان دارد که در هر طرف دو عدد واقع شده است. هر کدام از این توربین‌ها یازده مگاوات قدرت دارند که قدرت تمام آنها جمعا چهل و چهار مگاوات می‌باشد و سرعت چرخش آنها صد و هشتاد و هفت و نیم دور در دقیقه است. نیروگاه طرف ایران بیست و دو مگاوات ظرفیت تولید دارد. تولید برق و تامین آب کشاورزی اهداف احداث این سد مخزنی می‌باشند.

سد ارس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search